Littekentherapie kan toegepast worden op grote en kleine littekens, gaande van brandwonden tot bijvoorbeeld een litteken na een keizersnede.
De behandeling van een litteken is zeer individueel en kan bestaan uit: kinesitherapie, drukkledij, siliconentherapie, hydratatie maar ook chirurgie. Samen met jou en andere gespecialiseerde zorgverstrekkers wordt er gekeken welke therapie voor jou aangewezen is.
Het genezingsproces van een litteken zelf komt pas echt op gang na het ontslag uit het ziekenhuis. Vanaf dag 1 is het belangrijk om onmiddellijk te mobiliseren indien het litteken over een gewricht loopt. 3 weken na het ontslag kan je aan de slag gaan om het litteken zelf te gaan behandelen.
Het uitzicht van het litteken wordt bepaald door de dikte ervan en de spanningen die op het litteken aankomen. Deze componenten kan een littekentherapeut optimaliseren door zachte manuele technieken toe te passen.
Hierbij wordt er gestreefd om de verklevingen met het onderliggende weefsel te bestrijden en zelfs te vermijden. Dit om het litteken (en eventueel het betrokken gewricht) soepel te houden en het genezingsproces te bevorderen en/of optimaliseren.